Dag 8 - de vierde operatie dag

Maandag 20 maart 2023 - start van het tweede deel van de missie

Deze missie tekent zich door de vele brandwonden en de ellende die dat brengt voor het dagelijks functioneren van kinderen/mensen. We kunnen ons voorstellen dat de (vaak pijnlijke) littekens het spelen en vrij bewegen het zo moeilijk maakt dat zij moeizaam mee kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast zijn de meeste littekens geen fraai gezicht, zelfs zodaning dat anderen je niet snel aanspreken of opnemen in hun sociale kring. Maar de beperking die deze kinderen/mensen ervaren zorgt er voor dat zij ook niet zomaar mee kunnen doen in het geheel. Voor alle vertalingen krijgen we hulp van studenten van het medisch college in Firozabad.

Littekenweefsel beperkt haar hoofd om naar boven te kijken...

Dit is Premalata Singh van 28 jaar en ze leeft en woont in de buurt van het ziekenhuis. Premalata heeft samen met haar man 2 kinderen. Of ze een sfeervol huis hebben weten we niet, maar één decoratie stuk is er nu wel weggehaald. In de huiskamer stond namelijk een oude olielamp.

Hoe het precies kwam weet Premalata niet meer, maar ineens voelde ze een helse brandende pijn op haar keel en borst/boezem. Ze lag op de grond en moest alsnog de olielamp van haar afduwen. Ze stond min of meer in vuur en vlam. Dat is al weer 4 jaar geleden, maar ik zie dat het haar veel doet, want ze wordt er emotioneel van als we erover praten. De littekens zorgen ervoor dat ze haar hoofd niet vrij kan bewegen.

Met de huid die van haar buik wordt gehaald willen de chirurgen ervoor zorgen dat haar keel er beter uitziet en ze meer bewegingsvrijheid krijgt. Op de afdelingspreek ik haar weer en ze vraagt of en wanneer de littekens op haar boezem geopereerd gaan worden. Om de vraag te beantwoorden vraag ik het aan één van de chirurgen, die het op zijn beurt aan Premalata uitlegt. Het vraagt natuurlijk behoorlijk wat huid van haar buik en daarom kan deze missie niet meteen ook haar boezem worden geopereerd. Een te complexe en uitgebreide operatie die hier niet in één keer kan.

 

Doneren