Dag 9 - de vijfde operatie dag

Dinsdag 21 maart 2023 - elke dag puzzelen...

Soms is het is lastig om de operaties in te plannen hier in Firozabad. Niet omdat er geen aanmeldingen zijn (ondanks dat die er ook wel wat meer mogen zijn), maar voornamelijk omdat er 'No Shows' zijn en 'Walk ins'. Als een patient niet komt opdagen, dan moet er uitgekeken worden naar een andere patient. We bellen dan een ronde voor patienten die zijn 'gezien' en vragen of zij naar het ziekenhuis kunnen komen. Ook daarvan zijn er patienten die dan niet komen. Heel soms is het zelfs zo dat een 'no show' van dagen ervoor, dan toch ineens opduikt. Uiteraard doet het team dan zijn best om deze patient dan alsnog in te plannen. 

Daarnaast zijn er ook nog veel 'walk ins'. Zij komen gedurende de operatie dagen voor het eerst, ze zijn dan niet op de intake dag geweest, en ook hen probeert het team in te plannen. Maar het blijft moeilijk. Zeker in het enkele geval dat deze 'walk in' de nacht blijft en dan de volgende dag toch weer is vertrokken...

Het houdt natuurlijk in dat het team en het schema zeer flexibel moeten zijn en dat er continu afstemming is met alle onderdelen. Om dit alles gesmeerd te laten verlopen is de Head Nurse behelst met de planning en coördinatie ervan. 

Maar gelukkig hebben we nog wel patiënten en wat voor een patiëntjes!

We hebben Nafiya Naaz aan haar handje geholpen...

In India wordt nog veel gekookt met behulp van kerosine en in de meeste huishoudens zelfs laag op of bij de grond. HJete potten en pannen gevuld met olie zijn natuurlijk een verschrikkelijk gevaar voor iedereen die zich in de keuken begeeft. Maar de meeste mensen komen er vaak pas achter als het te laat is.

In de buurt van Dhir Pur (dichtbij Firozabad waar ons ziekenhuis staat) woont Nafiya Naaz met haar ouders. Ze zijn een arm en hardwerkend gezin. Nafiya is nu 3 jaar oud, maar toen ze nog een baby was, kroop ze de keuken in. Gewoon omdat deze plek aantrekkelijk is waarschijnlijk, maar het kon omdat niemand oplette. Al kruipend zet ze haar rechterhandje zo in een schaal met kokend hete olie. De volgende minuten, uren en dagen zijn verschrikkelijk voor haar. Haar brandwonden worden natuurlijk zo goed mogelijk verzorgd. Nadat de brandwonden zijn geheeld en het littekens zijn geworden blijft Nafiya groeien en ontwikkelt zich tot dit 3 jarig meisje. Maar litteken weefsel is niet flexibel en groeit niet met de rest mee. Hierdoor vervormt haar rechterhandje tot een ledemaat die ze niet kan gebruiken en waar ze maar last van blijft hebben. Om nog ergere vergroeiing van haar hand en vingers te voorkomen moet ze worden geopereert. Er wordt huid van haar buik gehaald en haar hand wordt gereconstrueerd (relieved). Ze zal over een paar weken haar hand kunnen gaan gebruiken 'zoals dat hoort', maar daar zal ze veel therapie voor nodig hebben. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen...

Ze is een grote stoere meid en volgens ons heeft ze goed in de gaten dat het beter voor haar gaat worden, ondanks de pijn van de operatie. Good luck, Nafiya. One day we hope to shake your hand!

"Dit gaat straks heel mooi worden"

Deze jonge baby had een behoorlijk forse hazenlip. En wij zijn maar wat trots op het resultaat! Het sluiten van de lip goed is gelukt. De glimlach heeft wat meer ruimte gekregen. 

 

Doneren