Dag 2 - Inspectie en settelen

07 juni 2016 – Naar het ziekenhuis en voorbereiden op de intake en screening

We hoeven geen tijd te verspillen aan woon-werk verkeer, want het ziekenhuis ligt achter ons hotel (een wandeling van 5 minuten).

Het hoofd van de afdeling chirurgie ontvangt ons in het ziekenhuis. Meteen ervaar je de professionaliteit van onze mensen, want er worden veel vragen gesteld om meteen de situatie eigen te worden. Mooi!

Een technische uitwisseling over: heeft het ziekenhuis zuurstof apparatuur voor handen? Zijn er generatoren? Hoe zit het met cilinders en met eventuele levering van bloed? Hoe snel kan daarover worden beschikt bij een spoedgeval? Zijn er ook extra verplegers om te helpen en voor de begeleiding in de nacht?

Veel wordt gelukkig positief bevestigd, maar bloed is toch wel een probleem als daar veel, snel en een bepaald type van nodig is. Dat is per definitie een probleem in Arusha.

Wat ook erg wordt gewaardeerd is dat er doctoren bij komen kijken om te leren van onze specialisten. Gaaf dat naast het direct oplossen van problemen of bieden van hulp, ook structureel wordt bijgedragen aan de toekomst van het ziekenhuis.

Uit een straal van 800 kilometer komen de mensen (soms te voet) naar het ziekenhuis toe! Ouders met kinderen die toch ook nog een ‘langer verblijf ‘boeken’ in een accommodatie om eventueel de operatie(s) te kunnen afwachten.

Het Mount Meru Hospital is een ziekenhuis van de overheid. Daar ga je als burger naartoe om je te laten helpen. Ze zijn erg blij met onze komst.

We worden het ziekenhuis rondgeleid. We zien de plekken waar de patiëntjes komen te liggen, waar de OK’s zijn en waar we de eerste twee dagen mensen gaan ‘zien’.

Na een paar uur zijn we weer terug bij het hotel. Daarna moeten we de stad in voor wat aankopen. Water, rugzak, simkaart en andere ‘noodzakelijke’ dingen worden gehaald.

In de avond volgt de briefing voor de komende tijd, met de focus op morgenochtend. Het plan is om vanaf 06.00u in het ziekenhuis te gaan opbouwen, want de eerste mensen zullen om 07.30u bij het ziekenhuis aankomen.

 

Doneren