Dag 9 - persoonlijk verhaal van Rosemarie

14 juni 2016 – Rosemarie Mushi wil doorzetten

In een Tanzaniaans huishouden wordt veel eten op een open fornuis gemaakt. Veel eten wordt gefrituurd. Voor een vrouw is het een druk bestaan. Vaak hebben vrouwen meerdere (jonge) kinderen. Het is niet gewoon om daar vol continue op te letten. De meest gevaarlijke periode is rond het eerste en tweede levensjaar. Kinderen gaan kruipen en lopen. Ze zijn erg nieuwsgierig.

7 maanden geleden was Rosemarie (26 jaar) niet thuis. Ze had haar moeder en een oppas geregeld. Op die dag heeft Grace heet frituur vet over haar heen gekregen. Verschrikkelijk natuurlijk! De eerste hulp is verleend door een privé kliniek in Karatu. Haar rechter arm heeft ernstige brandwonden.

Grace is een heel leuk meisje. Ze roept mij al als ik voor deur sta. Zij praat Swahili en ik gewoon Nederlands. We hebben zeker een klik. En ik heb cadeautjes.  Ze is echt heel schattig en ze weet wat ze wil. Als we samen ‘praten’ luistert de hele zaal mee. Iedereen moet om Grace lachen.

Moeder Rosemarie is volhardend, want ze is al 7 maanden bij een privé kliniek met Grace en heeft nu grote schulden. Haar man is taxi chauffeur op een minibusje en verdient 20.000 TZS (€ 8,20). Daar moet het gezinnetje van rondkomen. In die 7 maanden hebben ze bij de kliniek 500.000 TZS (€ 205,-) schuld opgebouwd. Voor hen is het bijna niet terug te betalen.

Het is zo mooi dat wij dit met sponsorgeld en vrijwilligerswerk kunnen doen voor Grace en haar ouders. Gelukkig is Rosemarie zo’n doorzetter en heeft ze alles gedaan om haar dochter te laten helpen.

 

Doneren