Dag 1 - dag van vetrek en aankomst

19 februari 2012 – Missie in Bamako Mali

Mali ligt in het westelijk deel van Afrika. Als directe buurlanden heeft het Algerije, Niger, Burkina Faso, Ivoorkust, Quinee, Senegal en Mauretanië. Het is een groot land. Mali is bijna 3,5 keer zo groot dan Duitsland. Mali behoort tot het zogenaamde Sahel gebied. Het is één van de armste landen van de wereld. Het minimum inkomen is ongeveer 45 tot 50 euro per maand.

De reisdag van zowel de Amerikanen en Canadezen en van de Nederlanders. Het aantal vrijwilligers aan deze missie is in totaal 23 personen. Hiervan zijn 10 Nederlanders.

Allemaal enthousiast en toch ook enigszins gespannen over het verloop van deze missie. Mali is een onrustig land geworden. Wel is bekend dat de hoofdstad Bamako redelijk veilig is. Maar het ongewisse over de veiligheid en mede ook of er wel voldoende patiënten voor ons zullen zijn, draagt bij aan deze gezonde spanning.

Het Nedelandse team vertrekt van het vliegveld Düsseldorf International richting Parijs. Daar zullen onze Noord-Amerikaanse  teamleden zich bij ons voegen. Een aantal kennen we nog van een vorige missie en dat weerzien is dan toch altijd weer bijzonder. Air France vliegt keurig op tijd en landt vroeger op het vliegveld van Bamaka dan stond aangegeven in het vluchtplan. Het wachten op de dozen (32 stuks) met medische apparatuur, medicijnen, verbandmiddelen etc etc duurt toch nog wel weer lang.

Zo omstreeks 23.00 uur ’s avonds gaan we op weg naar ons hotel. Al met al toch nog een reistijd van meer dan 14 uren.

Het hotel is eenvoudig maar is voorzien van goede bedden, prima badkamers en toiletten. En wat opgemerkt kan worden het is er schoon. De kamers zijn rijkelijk gespoten met anti mug spray. Mali is een malaria gebied maar geen mug die het aandurft om de slaapkamers van dit hotel binnen te dringen.

 

Doneren