Dag 2 - verkennen en opbouwen

20 februari 2012 – De eerste verkenning van het ziekenhuis is absoluut positief. 

Ondanks een korte nachtrust verschijnt iedereen fit aan het ontbijt. Ken Funk, onze missie directeur heeft om 8.00 uur  het ontbijt besproken.

Het zal overigens de laatste keer zijn dat er op zo’n goddelijk tijdstip ontbeten kon worden. Op alle andere dagen die nog komen is de ontbijttijd 6.00 uur ’s ochtends. Na het ontbijt volgt een eerste instructie van onze missie directeur Ken, medisch directeur Sibrand Schepel en huisdokter Bryan. En zoals zo vaak zijn deze final instructions niet de laatste van deze twee weken.

Om 10.00 uur vertrekken wij naar het ziekenhuis “Hopital Mère-Enfant Le Luxembourg”.

We reizen met twee busjes en de tocht vanaf het hotel is ongeveer 15 minuten. Het is een eerste verkenning van Bamako bij daglicht. Bepaalde delen van de stad zien er goed uit maar ook heel veel gebieden niet  Al snel kom je door straten waar het woord welgesteld volstrekt misplaatst is. Huizen met een open riool voor de deur, meestal pal achter de voordeur. Een klein loopbruggetje brengt de bewoners veilig naar de straat. Aangekomen bij het ziekenhuis wachten wij op een soort binnenplaats  op de officials die ons zullen rondleiden door het ziekenhuis.

De eerste verkenning van het ziekenhuis is absoluut positief. Wij krijgen op de begane grond een aparte unit toegewezen. Twee Ok kamers een verkoeverkamer, eigen toiletten, twee ruimtes voor de voorraden en een gang welke snel omgedoopt wordt tot administratiekamer.

In de gangen van het ziekenhuis zitten veel patienten met hazenlip. De pré clinic is pas morgen. Wat blijkt is dat de plaatselijke Rotaryclub Bamako Djoliba veel en goed voorwerk heeft verricht. De aanvankelijke vrees dat er onvoldoende patiënten zullen zijn is hiermee meteen van tafel. Na enkele officiële plichtplegingen gaat het team weer richting hotel voor het middageten. Het middagprogramma bestaat voor slechts circa 10 personen uit het opbouwen van apparatuur in de operatiekamer en het inrichten van voorraadruimtes etc. etc.. De middag is amper voldoende om de werkzaamheden af te ronden. Wij hebben nog één dag om de zaken definitief en operationeel te maken.

Doneren