Dag 5 tot 7 - tweede, derde en vierde operatie dag

23 tot en met 25 februari 2012 – Op deze volgende operatie dagen staan weer meerdere operaties gepland

Het patroon van de eerste dag wordt nu regelmaat. Goed te merken is dat iedereen op elkaar ingespeeld raakt. Eenvoudige instructies of vragen leiden snel tot handelen en het zoeken naar passende oplossingen. De drie chirurgen opereren zo tussen de 12 en 14 patiënten per dag.

Al deze kinderen zijn een dag van te voren al aanwezig. Voor elk kind staat op een driepersoonskamer een bed klaar. Ouders slapen in het bed bij hun kind of op de grond.

De kinderen moeten voor de operatie vanaf middernacht nuchter zijn. Het is voor sommigen een hele dag wachten totdat ze aan de beurt zijn. De kinderen worden vermaakt door Agnes, bellenblazen, liedjes zingen spelen met autootjes en knuffels, bordspelen etc. etc..

Taalproblemen zijn er niet of nauwelijks voor kinderen. Voor donderdag staan er 13 operaties gepland. Voor de twee dagen daaropvolgend 12 en 13. De kinderen verblijven meestal een nachtje in het ziekenhuis waarna ze ontslagen worden en met pijnstillers en andere medicijnen weer huiswaarts mogen gaan.

Slechts die kinderen die behandeld zijn aan een open verhemelte (palat) verblijven 2 dagen in het ziekenhuis, dit in verband met het gevaar op nabloedingen. Onze missie is een bedrijf geworden waarin ieder zijn plek kent en weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

’s Avonds zijn wij uitgenodigd om het vijftig jarige bestaan van rotary in Bamako te vieren.  De helft van het team weet de zit van 20.00 tot 24.00 uur niet vol te maken. Het bed is een betere partner.

 

Doneren