Dag 4 - intake en screening

24 november 2010 – de dag van opbouwen, intake en screening

’s Morgens 6.30 uur ontbijt.  Daarna naar het Referral ziekenhuis.

Daar was aanwezig Yirgalem Ambachew van de RC Bahir Dar, die twee dagen ons behulpzaam is geweest alvorens weer naar Bahir Dar te vertrekken. We konden nader kennismaken met elkaar. We konden in de loop van de ochtend onze intrek nemen in een barak (foto), waar eerst de elektriciteit nog van moest worden geregeld, maar uiteindelijk konden we na de middag beginnen met de intake: de eerste 40 patiënten handmatig omdat de elektriciteit nog niet was geregeld. Er had zich natuurlijk een lange rij wachtenden gemeld (foto). Dat zou zich de komende dagen herhalen, zodat we elke dag om 14 uur een additionele intake hebben georganiseerd.
In de barak was ruimte voor de medial record keepers om de basisgegevens van elke patiënt te noteren (mbv een tolk, want de meesten kunnen niet schrijven en spreken Amharisch of een ander dialect), de medische check-up door chirurg, kinderarts, tandarts, bloedtest, gewicht e.d. Voorts was er een ruimte om spelletjes met de kinderen te doen. Memory bleek het goed te doen, alsook de speeltjes die ieder van ons had meegenomen om Agnes en Corinne het werk wat te vergemakkelijken. En een aantal slaapzalen, waar de patiëntjes en hun ouders konden verblijven die de volgende dag aan de beurt waren om geopereerd te worden. De eerste dag zijn 98 patiënten geregistreerd, van wie er overigens 39 een rode sticker kregen, hetgeen impliceert dat ze niet geopereerd kunnen worden om verschillende redenen. De daarop volgende dagen steeg het aantal tot 151 registraties. Daarvan zijn er uiteindelijk in 7 operatiedagen 83 geopereerd.

’s Middags regende het! Weinigen hadden daar rekening mee gehouden. Regen in Ethiopië betekent nog meer blubber op straat, dus alles vies. Het zou de eerste week wisselvallig weer blijven, met zo’n 16 graden. De tweede week was zonnig, met overdag zo’n 25 graden, maar ’s nachts daardoor even boven het vriespunt. Dat heb je zo op 2.400 m in de bergen. ’s Avonds een drink in Fasika en eten in Tossa. Dat zou onze dagelijkse routine worden.

 

Doneren