Dag 8 - de derde operatie dag

Maandag 30 juli

Gisteren, zondag, zijn er 15 kinderen uit het ziekenhuis ontslagen. Op zondag werd er niet geopereerd. Zondagavond is er een extra plastisch chirurg uit India gekomen zodat er vanaf vandaag op 3 operatietafels gelijktijdig kan worden gewerkt. Het resultaat is dat er dan ook heel veel kinderen en volwassenen geopereerd. Naast hazenlippen en gehemelte spleten zijn er een aantal mensen geholpen met huidverklevingen ten gevolge van brandwonden.

Indrukwekkend was het verhaal van een 17 jarige jongen wiens broek  10 jaar geleden tijdens een dorpsfeest  vlam vatte bij een vuur onder een  ketel.
Waarschijnlijk kan hij nu veel beter lopen. Het is helaas de realiteit van een land waar nauwelijks of geen plastische chirurgen voor handen zijn. En als er wel een plastische chirurg aanwezig is dan kan het merendeel van de bevolking deze behandeling niet betalen.
De rotaplast missies zijn juist gericht op deze allerarmste bevolkingsgroepen.  Hopelijk kan deze jongen zijn voeten en benen weer redelijk gebruiken. Vanzelf wordt dan het isolement waarin hij geleefd heeft doorbroken.

In totaal zijn er maandag 13 patiënten geopereerd, waarvan 5 gehemelte spleten en 6 lippen en twee patiënten met brandwonden.
De twee hieronder geplaatste foto’s laten zien hoe het was voor de operatie en hoe het geworden is. De pijn van de operatie zal ook snel afnemen. De lach op het gezicht zal dan ook weer spoedig te zien zijn.

Doneren